Co je glykemický index (GI)

Vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávícím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu.
Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index, např. sladkosti, hranolky, pečené brambory, bramborová kaše, pšeničná mouka a výrobky z ní, pizza a dokonce i pivo.

Proto při redukci volíme spíše potraviny s nižším glykemickým indexem jako jsou celozrnný chléb, sojové boby, zelí, vařené brambory, zelenina, fazole, čočka, třešně, jablka, hrušky, jahody, pomeranče, grapefruity, zelenina, houby, burské oříšky, hořká čokoláda nad 70%, jogurty, celozrnné těstoviny atd. Z obilovin má nejnižší GI ječmen.

Líbil se Vám článek? Sdílejte:

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

zanechte komentář: