Co jsou funkční potraviny a proč jsou vhodné při redukci

Funkční potraviny jsou běžné potraviny, vyrobené tradičně a z běžných složek. Nicméně je důležité doplnit, že obsahují kromě běžných výživových účinků i složky s ochrannými účinky. Funkční potraviny mají prokazatelně příznivý vliv na metabolické procesy v těle, na zdravotní stav nebo snížení rizika onemocnění.
Tyto potraviny jsou různými způsoby fortifikované, tzn. obohacené o zdraví prospěšné složky, které v těchto potravinách vůbec nejsou nebo jen v malém množství. Také se mohou z těchto potravin odstranit složky se škodlivým účinkem. 
Zajímá Vás, jaké prospěšné složky se do funkčních potravin přidávají? Jsou to např. vitamíny A, D, C, E, vláknina, proteiny, antioxidanty, minerální látky (fluor, jód) , bakterie mléčného kvašení, semena olejnatých plodin, rostlinné steroly (snižují hladinu „špatného cholesterolu LDL), oligosacharidy (ovlivňují růst bifidobakterií v tlustém střevě), isoflavony (snižují riziko rakoviny prostaty, prsu, osteoporózu a srdeční choroby).
Funkční potraviny nám pomáhají snižovat již zmíněný LDL cholesterol, mají příznivý vliv na trávení, posilují imunitu, mají příznivý vliv na srdce, jsou prevencí proti obezitě a rakovině, zpomalují stárnutí, urychlují rekonvalescenci.

A konečně, které potraviny to jsou? 
Zakysané a kysané mléčné výrobky s mléčnou kulturou
Kysané zelí bohaté na vitamín C
Zelený a černý čaj s antioxidanty
Cereálie obohacené vlákninou
Rostlinné margaríny obohacená vitamíny, steroly a stenoly
Džusy obohacené vitamínem C
Chléb obohacený o semínka olejnic a isoflavonů

Už tušíte proč jsou funkční potraviny vhodné při redukci?
Při redukci snižujeme denní kalorický příjem ve stravě, ale strava by měla mít vysokou nutriční hodnotu. Bohužel tomu tak často při redukci nebývá. Lidem s nadváhou většinou chybí bílkoviny, vitaminy, minerální látky a vláknina. Je to způsobeno nekvalitním stravováním. 
Celá řada kysaných mléčných výrobků, ale i jiných potravin tyto požadavky splňuje a redukující si zajistí vysokou výživovou hodnotu. 
Funkční potraviny samozřejmě nejsou určeny jen pro redukující. Nicméně jak už jsem se zmínila, stravování lidí s nadváhou není většinou vhodné a je potřeba jim ukázat jiný směr a naučit je jíst kvalitněji.
Doufám, že jste dočetli až sem a také doufám, že si při příštím nákupu na mě vzpomenete😊

Líbil se Vám článek? Sdílejte:

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

zanechte komentář: